Ekler Tarifi
EKLER
Malzemeler :
Hamuru :
- 1/4 paket (~62 gram) tereyağı / margarin
- 1 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı (tepeleme) un
- 2 adet yumurta
Dolgusu :
- Krema (tarifi en altta)veya
- 500 ml sütle hazırlanmış 1 paket kakaolu puding
Üst kreması :
- Dilediğiniz miktarda hazır veya ev yapımı çikolata sosu
Yapılışı:
1. Tereyağı veya margarini tencerede 1 bardak su ile eritin. Kaynamaya başlayınca unu ilave edip tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırın. Birkaç dakika sonra altını söndürüp ılımaya bırakın.
2. Hamur biraz ılıyınca ortasını kaşıkla açıp yumurtanın birini kırın, karıştırarak iyice yedirin. Daha sonra tekrar ortasını açıp diğer yumurtayı kırın, onu da aynı şekilde yedirin. Hamurun kıvamı koyu bir bulamaç gibi olmalı, kaşıkla aldığınızda akıcı kıvamda olmamalı. En önemli püf noktası bu.
3. Hamuru şırıngaya doldurup geniş bir uç kullanarak yağlanmış tepsiye daireler sıkın. Belki orjinal ekler gibi silindir şeklinde de sıkabilirsiniz.
4. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. Piştikten sonraki yarım saat boyunca sönmüş fırında -kapağını hiç açmadan- bekletin. Fırın soğuyana kadar da pişmeye devam edeceğini gözönüne alarak biraz daha erken söndürmekte fayda var, aksi taktirde fazla pişebilirler. Bu da bir başka püf noktası.. Diyelim ki sizin de bizim gibi aceleniz vardı ve hamurları fırından erkence aldınız ve söndüler. Sönen ekler hamurlarını hemen tekrar fırına koyun, fırının ısısıyla tekrar kabardıklarını göreceksiniz. Bu da püf noktası mı bilmem ama ilginç bir nokta:)
5. Dolgu kreması için Buket bazen incirli kek tarifindeki kremayı kullandığını söyledi. O kremadan limon kabuğunu çıkartır ve zevkinize göre biraz da kakao eklerseniz leziz bir dolgu kreması elde edebilirsiniz. Ama biz en pratik kremayı seçtik ve puding hazırladık! :)
6. Hafif ılıyan kremayı şırıngaya aktarın ve fırından aldığınız hamurlara alt kısmından doldurun.
7. Üstlerine dilediğiniz bir çikolata sosu hazırlayıp ılık olarak dökün. Biz hazır toz haldeki çikolata soslarından kullandık ve sosu pakette yazılandan biraz daha az sütle hazırladık. Pürüzsüz görünüm için sosu hazırladıktan sonra blender'dan geçirdik.
Krema :
- 2,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yumurta sarısı
- 50 g margarin / tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya
- 1 limon kabuğu rendesi
Yağ haricindeki tüm malzemeyi bir kaba alın, ocağa koymadan önce çırpma teli veya mikserle iyice karıştırın. Daha sonra ocağa alıp karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan önce yağı ekleyin, karıştırarak yağı eritin (sonradan eklenen yağ kremanın parlak olmasını sağlar). Ocağı kapatıp kremanın ılıması için biraz bekleyin.
Etiketler:
Pastalar
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder