Kahveli Krem Karamel Tarifi
KAHVELİ KREM KARAMEL
Malzemeler ;
■2,5 su bardağı (600 ml) süt
■3 yemek kaşığı (45 gr) toz hazır kahve (Ben starbucks ethiopia sidamo bold kullandım)
■1/4 su bardağı (50 gr) toz şeker
■4 yumurta
■4 yumurta sarısı (kalan beyazlarla harika bezeler hazırladım onlarda gelecek ;))
Karamel sos için ;
■3/4 su bardağı (150 gr) toz şeker
■4 yemek kaşığı (60 ml) su
Yapılışı ;
1.Öncelikle sufle kaplarınızı hazırlayın. 6 tane kap yeterli oluyor. Çok kalın olmayan ince krem karameller oluşturmak isterseniz büyük sufle kapları daha kalın küçük krem karameller içinse küçük kaplar kullanabilirsiniz. Ya da porsiyon olarak değil geniş bir borcamda büyük bir pasta gibide hazırlayabilirsiniz.
2.Karamel sosunu hazırlamak için bir sos tenceresinde şeker ve suyu koyun. Hiç karıştırmadan şekerin erimesini bekleyin. Şeker tamamen eriyince biraz karıştırıp şekerin karamelize olmasını sağlayın. Dikkat edin şeker çabuk yanar. O yüzden tencerenin başından ayrılmayın. Şeker renk değiştirince karamelleşmiş demektir. Hemen ocaktan alıp kaplarınıza paylaştırın. Kaplara değer değmez şeker soğuyup katılaşır onun için bu işlemi hızlı yapmanızda fayda var. Dikkat edin ısınmış şeker çok yanıcıdır.
3.Kremi hazırlamak için önce bir sos tenceresinde sütü ısıtın. Kaynamaya başlayınca içine kahveyi ilave edin. Beş dakika kahvenin iyice karışmasını bekleyin. Kahveli sütü süzerek başka bir kaba aktarın.
4.Şeker, yumurta ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Kahveli sütüde karışıma ilave edip çırpmaya devam edin. Şimdi burda çok önemli bir uyarı. Tüm karışım çırpıldıktan sonra inanılmaz derece köpürüyor. Eğer kitapta dediği gibi hemen kalıplara dökerseniz döktüğünüz sadece köpük oluyor. Ben ilk yaptığımda o hataya düştüm :) Onun için karışımı hazırladıktan sonra bir süre dinlenmeye bırakın. Bu sırada dağılan mutfağı toplayabilirsiniz mesela :) Aşağı yukarı 10-15 dakika sürüyor köpüğün toparlanması.
5.Karışımı beklettikten sonra üzerinde bir miktar köpük kalıyor. Onu kaşıkla alıp atabilirsiniz. Sıvı haldeki karışımı kalıplara boşaltın.
6.Fırını 160 derecede ısıtın. Kalıpları derin bir fırın tepsisine koyun. Taşıması kolay olsun diye önce tepsiyi fırına sürün. Fırın tepsisine kalıpların yarısından fazlasına denk gelecek şekilde sıcak su koyun. 30-35 dakika pişirin. Piştiğini anlamak için ortasına bıçak batırın temizse tamamdır.
7.Servis etmeden önce en az 3 saat buzdolabında bekletin. Servis için kenarlarından bıçakla geçerek kalıptan ayrılmasını sağlayın sonra tabakla kabın üzerini kapatın ve ters çevirin.
Afiyet olsun...
Etiketler:
Kolay Tatlılar
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder