Adı gibi puf, puf görüntüsü ile göz zevkimizi okşayan, lezzetiyle de damaklarımızı şenlendiren bu leziz böreği sevdiklerinize bir an önce yapmanız, onları bu lezzetten mahrum etmemeniz için tarifini paylaşmak isterim sizlerle. Kızartmalara düşkün olan Türk mutfağında önemli yeri olan bir börektir. Hanımlar günlerinizde mutlaka misafirlerinize ikram etmelisiniz. İçerisine zevkinize, damak tadınıza göre hazırlayabileceğiniz ben peynirli olarak tarif ettim.
Malzemeler
250 kilogram beyaz peynir
Yarım bağ maydanoz
5 bardak un
1 bardak su
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Sıvı yağ
Puf Böreği Tarifi
4 bardak unumuzu yoğuracağınız geniş bir kaba eleyiniz. (elenen un hamur işlerinin daha da güzel kabarmasını sağlar). Un’ un ortasını havuz yapın ve içerinse suyu, yumurtayı, sirkeyi ve tuzu da ekleyip kulak memesi kıvamında olan hamur yapın. Gerekirse az, az un ilave edin. Hamurunuzu 14 adet eşit bezelere ayırınız. Bu bezeleri 30 dakika süresince dinlendiriniz.
3 çorba kaşığı tereyağını eritip ılınması için bekletiniz.
Hamur bezelerinizi pasta tabağı büyüklüğünde açınız. Üzerlerine tereyağı sürünüz ve yedi katını üst, üste koyunuz ve en üste yağ sürmeyiniz. Hamuru elinizle biraz bastırıp buzdolabına koyunuz. Arda kalan yedi bezeyi aynı işlemle hazırlayıp 1saat kadar dinlendiriniz.
Peyniri rendeleyiniz. Ayıklayıp bolca yıkadığınız (son suyundan önce sirkede birkaç dakika bekletip durulayınız) maydanozları ince, ince kıyınız ve rendelediğiniz peynirle karıştırınız.
Yedi katlı hamurunuzu mutfak tezgahınızı unlayıp üzerinde açabileceğiniz en ince halde açınız. Hamurunuzun kenarından 4 santimetre ilerisine peynirli harcınızdan koyunuz. Boş olan kısmını da üstüne katlayınız. Kenarları keskin bir çay tabağı yada kapağın yardımıyla yarım ay şeklinde kesiniz. Kestikten sonra hamurun kalan parçalarını yeniden yoğurarak hamur bitene kadar tekrarlayın.
Derince bir tavada altı açık ocakta, bolca yağı kızdırınız. Tavanın alacağı kadar böreği tavaya koyunuz. İki yanları da kızarıncaya kadar ve puf, puf kabarıncaya kadar kızartınız. Sıcak olarak servis ediniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder