Ispanak bolca demir ve vitamin içeren bir sebze olduğu için çokça tüketilmesi gerekir. Türk mutfağı olarak birçok şekilde de değerlendiririz ıspanağı. Ben şimdi sizlere en sevilen halini sunmak istiyorum. Günleriniz için nefis bir börek tarifi: ıspanaklı börek.
Malzemeler
2 adet yumurta
Yayım kilogram ıspanak
2 adet kuru soğan
4 su bardağı un
1 bardak su
2 bardak yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
Bir miktar maydanoz, dereotu
1 bardak kırıklanmış beyaz peynir
Tuz
Karabiber
Ispanaklı Börek Tarifi
2 bardak unu genişçe bir yoğurma kabınıza eleyiniz.(unu elemeliyiz ki böreğimiz daha çok kabarsın, ağzımızda dağılsın) Unun ortasını havuz yapınız ve içerisine 1bardak su, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile tuzu ekleyip elinize yapışmayacak kıvamda, esnekçe bir hamur yoğurunuz. Hazırladığınız hamurunuzu 6 bezeye bölünüz. Bu bezeleri ince, ince açınız ve temiz bir sofra bezi üzerine seriniz.
Ispanakları çeşme altında bol su ile yıkayınız, son yıkamadan önce sirkeli suda birkaç dakika bekletip, son bir kez daha yıkayınız. Daha sonra ıspanakları incecik kıyınız. Üzerlerine tuz atınız ve ovalayınız. Tuz sayesinde sulanan ıspanakların suyunu sıkıp, ayrı bir kabın içerisine koyunuz. Maydanoz ile dereotunu da güzelce yıkayınız, ince, ince doğrayınız. Kuru soğanı da ince, ince doğrayınız. Hepsini güzelce karıştırınız ve karabiberini atınız.
Yoğurdu, zeytinyağını, 1 adet yumurtayı ve de tuzu birkaç içerisinde çırpınız.
Orta büyüklükte tepsinizi yağlayınız. 2 adet yufkayı tepsinin içerisine döşeyiniz. Tepsi dışına taşan yufka olursa, taşan kısımları keserek tepsinin içerisine döşeyiniz. Ispanaklı harcınızdan içerisine eşit olarak serpiniz. Yoğurtlu karışımı da kaşıkla üzerine yayınız. Peynirden serpiniz. Ardından öbür yufkaları da aynı halde, arasına ıspanaklı harcını koyup üzerine yoğurtlu karışımını gezdirip, peynir serpip tepsinize döşeyiniz. En üstüne sürülmek üzere yoğurtlu karışımdan bol miktarda ayırınız.
Ispanak Böreğinizi güzel kesen bir bıçakla kare, kare kesiniz. Daha sonrada ayrılan yoğurtlu karışımdan sürünüz. Dilerseniz üzerine çörek otu da atabilirsiniz.
Fırınınızı önceden ısıtınız. Isıttığınız fırınınıza börek tepsisini koyunuz. Üzeri iyice kızarana kadar pişiriniz. İçinin ve altınında piştiğini kontrol edip fırından alınız.
Fırından alınca 10-15 dakika süresince dinlendiriniz. Servis ediniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder