Malzemeler:
1 bardak sade gazoz
1 yaşmaya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kaşık şeker, 1 fiske tuz
1 çay bardağı ılık su
aldığı kadar un
1 bardak ceviziçi (isteğe bağlı)
Şerbeti:
5 bardak şeker
5 bardak su
bir iki kaşık limon suyu
Yapılışı:
Önce mayayı çok az ılık suyla eritin. Diğer malzemeleri yani gazozu, sıvıyağı, şeker ve tuzu ekleyin karıştırın.Unu azar azar ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru ikiye bölün ve bekletmeden bir tanesini merdane veya oklavayla yufka büyüklüğünde açın. Üzerini sıvıyağla biraz yağlayın ve ceviz serpin. Serpmeseniz de olur. Hazırladığınız bu yufkayı sıkı bir rulo yapın ya da baştan yufkayı açtığınızda oklavaya sarıp düz bir kağıdın üzerine geçirip kağıdı kaldırın ve öyle ruloyu gerçekleştirin.Daha kolay yuvarlanıyor.
Bu ruloyu birer parmak kalınlığında kesin ve fırın tepsisine kesik tarafları yukarı bakacak şekilde dizin. Ayırdığınız diğer hamur parçasına da aynı işlemleri uygulayın ve onları da tepsiye dizin.Tepside mayalanmaya bırakın. İyice kabardıklarında üzerlerine yine fırçayla bir kez daha sıvıyağ sürün ve sıcak fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin. Görüntüleri kesinlikle açık renk kalmayacak.
Tatlıyı fırından çıkarın ve soğutun. Şerbetini kaynatın.Soğuk tatlının üzerine sıcak şerbeti dökün. Bu kurala kesinlikle uyun yoksa tatlı şerbeti emmiyor.
Bu tatlıyı pişirip kuru olarak da bir kutuda muhafaza edebilirsiniz, hazır şekerpare tatlıları gibi. Dilediğiniz zaman tepsiye dizip üzerine sıcak şerbeti hazırlayıp sevdiklerinize sunabilirsiniz. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder